Een ondernemingsplan als vingerafdruk van mijn bedrijf

Ondernemingsplan: Deel 1: de financiële risico’s uit het verleden
14 februari 2015
Ondernemingsplan: Risico’s en financiële kansen Deel 2
14 april 2015

Een ondernemingsplan als vingerafdruk van mijn bedrijf

Vaak wordt gedacht dat een ondernemingsplan nodig is voor een krediet van de bank. Maar het echte doel van zo’n plan is het vastleggen van de unieke eigenschappen van uw ideaal. Het krediet is daarbij een middel om uw ideaal te verwezenlijken. En het plan is de ambitie om het ideaal in de toekomst te verwezenlijken.

Wat zit er dan zoal in zo’n plan? Dat kan heel divers zijn. Vandaar dat het ook zo lastig is om op internet een goed voorbeeld van een plan te vinden. Het is namelijk maatwerk. Wat voor de een cruciaal is, is voor de ander van ondergeschikt belang. En de onderneming komt pas tot leven, als de geestelijk vader (of moeder) hier onlosmakelijk aan verbonden is.

Naast heel strategische zaken, zoals de meerjaren groei van de onderneming, zitten er ook heel praktische zaken in. Denk aan de huisstijl. De uitleg ervan. Voorbeelden van hoe uw onderneming denkt offertes in de markt te zetten. Of denk aan de procedures waarlangs u personeel wil werven. Allemaal zaken die heel persoonlijk kunnen worden ingevuld. En zaken die in een plan worden toegelicht, waarom deze in samenhang zo’n ijzersterke formule worden.

Afgelopen week sprak ik met een ondernemer, die de auto voor de secretaresse als icoon van het nieuwe bedrijf in het plan wilde beschrijven. Waarom die sprankelende kleur. En waarom die onderscheidende lettertekens op de deuren. En wat meldt de Pay-off? Allemaal zaken die met elkaar een handtekening zetten van het bedrijf.

Hier is geen eenduidige formule voor te geven, wat wel en wat niet in het plan dient te worden opgenomen. Juist het debat met de ondernemer maakt het tot maatwerk. Denk bijvoorbeeld eens aan de algemene voorwaarden voor levering van goederen of diensten. Bij de eerste de beste advocaat is zo een model te bemachtigen. Maar het feit dat je veel waarde hecht aan een duurzame relatie met de klant, klinkt door in de voorwaarden. De klant dient namelijk wel te weten wat de gangbare betalingstermijnen zijn. Juist het feit dat een mondelinge, en dus persoonlijke, herinnering aan de klant, onderdeel van de leveringsvoorwaarden is, toont dat menselijke gezicht van het bedrijf. Dat haalt u niet uit een model-overeenkomst. Dat zult u zelf moeten overdenken. En aan de advocaat moeten uitleggen.

Waarop gelet wordt is de consistentie van al die iconen, die samen het ‘hart’ van de onderneming vormen. Ga daarom met vrienden, bekenden, en vooral met klanten in gesprek. Wat spreekt hen in uw dienstverlening en service aan? Waarom is dit anders dan bij anderen? En is dat een tijdelijk voordeel, of zit dat tot in de haarvaten van het bedrijf.

Juist al deze ingrediënten maakt het zo boeiend om met elkaar in debat te gaan over uw ideaal. Over uw wens om anders dan anderen te zijn. Op deze manier krijgt u klanten, en houdt u klanten. Juist door die unieke vingerafdruk!

Comments are closed.